Veelgestelde vragen over werken in het onderwijs

Zo’n 149.000 mensen werken in het onderwijs op regionale opleidingscentra (ROC) en middelbare scholen. Dat gaat om docenten, maar ook om ondersteuners en directie. Mensen die zich elke dag hard maken voor goed onderwijs. En zoals in elke beroepsgroep is er een aantal vragen die altijd gesteld worden. Wat is bijvoorbeeld het salaris van een docent? Waar vind ik de cao onderwijs? Of de cao voortgezet onderwijs?

Deze pagina met veelgestelde vragen over werken in het onderwijs geeft je antwoord. Staat jouw vraag er niet bij of heb je een vraag over Onze Leerkracht? Neem dan contact met ons op!

Onze Leerkracht werkt in het onderwijs!

Wat is het salaris van een docent?

Het salaris van een docent op een middelbare school is verdeeld over drie schalen: LB, LC en LD. Elke schaal bestaat uit 12 treden. Het minimale inkomen bij een fulltime aanstelling van 1FTE is in 2017 LB trede 1 €2601.- en het maximale salaris van een docent in LD trede 12 is €5279.-. Welk bedrag op jou van toepassing is hangt af van jouw leeftijd en ervaring. In principe stijg je elk jaar een trede binnen de schaal waar je in zit.

Salaris van een docent die start
Als beginnend tweedegraads docent kom je in de LB schaal terecht. Deze schaal loopt van €2601.- tot €3978.- Met een eerstegraadsbevoegdheid start je in schaal LB of in LC. Die laatste loopt van €2617.- tot €4639.- De trede waarin je begint hangt af van je leeftijd, werkervaring en welke afspraken je verder samen maakt.

Salaris van een docent die zij-instroomt
Als zij-instromer behoor je tot een bijzondere categorie. Je hebt al (enkele) jaren werkervaring en die kunnen meetellen in het bepalen van jouw startsalaris. Of jouw werkervaring ook relevant is voor jouw baan als docent en in hoeverre dit meeweegt in het bepalen van jouw salaris kan onderling bepaald worden. Daarnaast heb je misschien nog opleiding of bijscholing nodig wat mee kan wegen in het salaris. Je valt uiteraard sowieso onder de cao net zoals andere docenten.

Bekijk alle vacatures voor docent

Wat staat er in de cao onderwijs?

Er zijn een aantal verschillende cao’s in het onderwijs. Zo is er de cao voor voortgezet onderwijs en die voor het MBO. In de verschillende cao’s vind je informatie over salaris, taken, verlof, ziekte, scholing, pensioen en meer. De meeste cao’s hebben een minimum karakter, dat betekent dat de werkgever zich in elk geval aan de cao moet houden, maar ook méér mag doen dan in de cao staat.

Op dit moment is er geen cao voor het onderwijs. De cao voor MBO liep tot 30 juni 2015 en de cao voortgezet onderwijs tot augustus 2015. De onderhandelingen lopen nog steeds. Zodra de nieuwe cao voor onderwijs in het MBO of voortgezet onderwijs bekend zijn kan je die hier downloaden.

Download de cao voortgezetonderwijs

Download de cao primair onderwijs

Is Onze Leerkracht een uitzendbureau voor het onderwijs?

Onze Leerkracht is een detacheerder. Wij bemiddelen professionals voor verschillende
onderwijsinstellingen in het basis-, speciaal en voorgezet onderwijs, MBO, HBO en WO. Dat gaat in de meeste gevallen om vacatures met uitzicht op een dienstverband bij de betreffende school. Maar het Lees meer..

Wat staat er in de cao voortgezet onderwijs?

Tot 1 augustus 2015 gold de oude cao voor het voortgezet onderwijs. Op dit moment is er geen cao, maar de onderhandelingen lopen nog. In de nieuwe cao zullen zaken zoals salaris, taken, verlof, ziekte, scholing en pensioen vastgelegd. De meeste cao’s hebben een minimum karakter, dat betekent dat de werkgever zich in elk geval aan de cao moet houden, maar ook méér mag doen dan in de cao voortgezet onderwijs staat. Zodra de nieuwe cao beschikbaar is zullen we hem ook op deze website zetten. 

Download de cao voortgezet onderwijs