Docent Nederlands

Als leraar Nederlands op het middelbaar onderwijs heb jij een passie voor taal en literatuur en vind je het leuk om jongeren hierover te vertellen. Jij vindt het belangrijk om de leerling te begeleiden en klaar te stomen voor het hoger onderwijs.

Wat ga je doen als docent Nederlands?

 • Lesgeven aan klassen in het vak Nederlands
 • Opstellen van een lesplan en voorbereiden van de les
 • Samenstellen, plannen, afnemen, nakijken en bespreken van toetsen
 • Opgeven en controleren van huiswerk
 • In overleg met collega’s kiezen van een methode (vaak een leerboek en een werkboek)
 • Bijwonen van vergaderingen (regulier overleg en rapportvergaderingen)
 • Taken in het kader van deskundigheidsbevordering (bijvoorbeeld studiedagen, workshops, intervisiebijeenkomsten met collega’s)
 • Verzorgen ven een leuke leeromgeving in de klas
 • Fungeren als mentor (mentorgesprekken, klassenuitjes etc.)

Eigenschappen die elke docent Nederlands heeft:

 • Groot inlevingsvermogen
 • Communicatief sterk
 • Blijvend leren en kennis vergaren
 • Nieuwe technieken in lesgeven omarmen
 • Interesse en voorliefde voor cultuur
 • Sta sterk in je schoenen

Welke opleiding heb je nodig?
Voor deze functie heb je minimaal een docentenopleiding op hbo-niveau nodig. Je bent 1e of 2e graad bevoegd of zit je in de afrondende fase van je lerarenopleiding. Ook als zij-instromer zijn er mogelijkheden als docent Nederlands in het middelbaar onderwijs, uitgebreid kans op een leuke baan. Lees de ervaring van zij-instromer Geert!

Waar ga je werken?
Je gaat aan de slag bij een school die past bij jouw wensen, ambities en reiswensen. Onze Leerkracht zoekt docenten Nederlands voor het middelbaar onderwijs in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Hoe ziet je dag eruit als docent Nederlands?
Je komt om 8 uur aan op de school en werpt een laatste blik op het lesplan voor de leerlingen binnendruppelen. In de ochtend bespreek jij met jouw klassen de schriftelijke overhoring van de afgelopen week. In de middag fungeer jij als mentor. Je voert individuele gesprekken met leerlingen. De dag wordt afgesloten met een intervisiebijeenkomst met andere docenten Nederlands. Wat ging er goed en wat kon er beter? Je gaat om half 6 met een voldaan gevoel richting huis.

Welke uitdagingen heeft een docent Nederlands?
Doordat je met én voor leerlingen werkt, met elk een verschillend karakter en een eigen werkinstelling, is géén dag hetzelfde. Als docent dien je de leerstof op een boeiende manier te kunnen presenteren aan de klas. Daarnaast moet je in staat zijn de orde te handhaven en een rustige leeromgeving te kunnen creëren. Een goede leraar is in staat om te differentiëren, dat wil zeggen: ieder individu de begeleiding te geven die hij of zij nodig heeft. Beter presterende leerlingen dien je te kunnen uitdagen, terwijl de zwakkere leerlingen bijvoorbeeld meer uitleg en extra oefening nodig hebben.

Wat zijn jouw doorgroeimogelijkheden?
Je begint, afhankelijk van jouw ervaring en persoonlijkheid, aan een leuke uitdaging binnen het middelbaar onderwijs. Oók als zij-instroom leraar Nederlands. Bij Onze Leerkracht krijg jij gratis toegang tot een trainingsportaal, waarbij jij kan kiezen uit allerlei vakinhoudelijke cursussen en e-learnings. Alles staat in het teken om jouw 1e of 2e bevoegdheid te behalen als docent Nederlands.

Onze Leerkracht
Onze Leerkracht is hét detacheringsbureau gespecialiseerd in het bemiddelen van docenten in het onderwijs. Wij luisteren naar jouw wensen en zetten ons in om voor jou een baan te vinden bij een school die bij jou past. Wij helpen je om docent Natuurkunde te worden of jezelf verder te ontwikkelen. Ben jij al bekend met de voordelen van detachering in het onderwijs? Wij wél!

Rotterdam

Den Haag 

Utrecht