Blog

Onze voorspelling: Het vak Nederlands in 2032

Het vak Nederlands is en blijft een zorgenkindje. Het gaat niet goed met onze moedertaal in het voortgezet onderwijs. De scholieren ervaren het vak als één van de saaiste lessen. Het is ouderwets, weinig origineel, braaf en vóóral saai. Een docententekort is het gevolg. Het is een geweldig moment om vandaag, als docent, het verschil te maken.

In het voorgezet onderwijs zijn buitengewoon gedreven en bekwame docenten werkzaam. Zij kunnen hun ei niet kwijt. Er is onvoldoende ruimte om adequaat in te spelen op de toekomst. Het goed voorbereiden van een leerling zit er écht niet in. Dus: somber of hoopgevend, óók in 2032 is een goede basis essentieel.

Curriculum Vitae
Neem het Curriculum Vitae (cv). Een suffe opdreuning van karaktereigenschappen en competenties. Onze kersverse collega Mees, Stagiair Marketing bij Onze Leerkracht, deelt handenwrijvend zijn ervaring: "Het mag allemaal een tikkie diepgaander en uitgebreider. Het is niet meer van deze tijd om alles formeel te leren." Een cv moet een professionele foto bevatten, bijpassende kleuren hebben en voorzien zijn van hippe icoontjes. In de praktijk is een dergelijk cv áltijd afhankelijk van de functie. Maar om op te vallen, moet je eerst geloven dat creativiteit nuttig is.

De vraag naar begrijpelijke taal dwingt docenten creatief te worden. Kennis van dit soort zaken draagt bij aan het taalbewustzijn en aan de taalvaardigheid. Elke dag een stukje dichterbij de maatschappij. Dit blijft het streven.

De noodknop moet niet direct worden ingedrukt. Echter, alarmfase 1 ligt op de loer. Bij Onze Leerkracht zijn wij ons hier dagelijks van bewust. De expertise van onze onderwijsprofessionals ligt voorhanden. De eerste stap is er namelijk niet zomaar één. Het blijft natuurlijk gissen naar 2032. Eén ding is zeker: Onze Leerkracht is er klaar voor! Neem jij vandaag de eerste stap?