Blog

Scoor punten in de klas met deze voorleestips!

Voorlezen heeft iets magisch. Leerlingen kunnen wegdromen terwijl je voorleest uit een boek. Je leerlingen krijgen een positieve impuls op de taal- en leesvaardigheid en voorlezen geeft rust en ontspanning in de klas. Onze Leerkracht geeft tips voor het voorlezen in de klas. En blikt vooruit op de Kinderboekenweek. Deze is van 30 september tot en met 11 oktober 2020.

1. Kies een aantrekkelijk boek
Kies een onderwerp dat goed is voor de algemene ontwikkeling van je leerlingen. Of een boek dat aansluit op actualiteiten in het Jeugdjournaal. Een insteek voor de bovenbouw is om jouw leerlingen zelf een stuk voor te laten bereiden uit hun favoriete boek en voor te dragen in de klas.

2. Lees alleen het eerste hoofdstuk voor
Het eerste hoofdstuk is het belangrijkste deel van een boek en wekt de interesse bij jouw leerlingen. Lees dit voor en maak gebruik van je stem door te wisselen in volume, tempo, klemtoon en intonatie. Dit is een kwestie van veel oefenen. Met als resultaat dat de leerlingen geboeid blijven. Vraag de klas halverwege het hoofdstuk naar een voorspelling van het verhaal. Krijg je ze écht enthousiast om het boek zelfstandig verder te lezen?

Tip: vergeet niet om te checken of het boek nog op voorraad is in de (school)bibliotheek!

3. Omarm de tips van Onze Leerkracht
Lees langzaam, articuleer goed en kijk de leerlingen regelmatig aan om hen betrokken te houden bij het boek. Laat af en toe stiltes vallen en stel vragen. Wellicht hebben jouw leerlingen iets vergelijkbaars meegemaakt.

Vind je het voorlezen nog lastig? Bij Onze Leerkracht kan jouw vaste vertrouwenspersoon een les bijwonen. Je kunt altijd vragen of hij/zij nog individuele tips voor je heeft.

4. Na het voorlezen
Vat na het lezen de belangrijkste elementen van het verhaal samen en laat de klas dit navertellen. Een korte vooruitblik op de volgende keer zorgt ervoor dat het voorlezen in de klas een populair item wordt. Bovendien draag jij indirect bij aan de liefde voor de Nederlandse taal.

Hoe zou het vak Nederlands in 2032 eruit zien? Onze leerkracht voorspelt de toekomst voor dit prachtige vak.

Kinderboekenweek 2020
De Kinderboekenweek gaat van start op 30 september. Dit jaar staat het in het thema van de geschiedenis. De boeken geven een antwoord op de veelvoorkomende kindervraag: "en toen?". Het Kinderboekenweekgeschenk 2020 wordt geschreven door Arend van Dam.

Op zoek naar voorleesboeken die aansluiten op het thema van de Kinderboekenweek 2020? Onze Leerkracht heeft een aantal boeken geselecteerd die bijdragen aan de ontwikkeling van jouw leerlingen.

Thematitels groep 1-2
Held op sokken – Bette Westera & The Tjong Khing
Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s  Guido van Genechten
Het hele soepzooitje – Floor Bal & Sebastiaan van Doninck
Josephina, een naam als een piano – Jaap Robben & Merel Eyckerman
De steen en de tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu – Rian Visser & Tineke Meirink

Thematitels groep 3-4
Vandaag ben ik ridder Thijs Goverde & Tineke Meirink
Vos en Haas het land van de Nijl Sylvia VandenHeede & The Tjong Kingh
Van klein TOT GROOTS Marie Curie  Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa
Verboden te vliegen Martine Letterie & Rick de Haas
Willewete De Grieken Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias

Thematitels groep 5-6
Kasteel in zicht Ida Schuurman & Ida Goede
Buiten is het oorlog Janny van der Molen & Martijn van der Linden
De zee kwam door de brievenbus Selma Noort
Alle hens! Divers & Harmen van Straaten
Professor Kleinbrein – De Romeinen Sarah Devos & Heleen Brulot

Thematitels groep 7-8
Brons Linda Dielemans & Sanne te Loo
Alleen Beer mocht mee Vivian den Hollander
Nu is later vroeger Joke van Leeuwen
Piratenzoon Rob Ruggenberg
De Duik Sjoerd Kyper & Sanne te Loo

Met onze voorleestips ben jij er helemaal klaar voor. Wil je in een vrijblijvend kennismakingsgesprek verder praten over jouw ontwikkeling? Super! Dan maken wij er weer een ambitieus en succesvol schooljaar van!