Blog

Tips voor het sollicitatiegesprek voor een baan in het onderwijs

Er is veel vraag naar docenten in het voortgezet onderwijs. Dit betekent dat er veel interessante vacatures bij middelbare scholen openstaan. Ondanks de krapte in het onderwijs is het geen uitgemaakte zaak dat iedereen die solliciteert zomaar wordt aangenomen. Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en wil je weten wat het schoolbestuur gaat vragen? Onze Leerkracht heeft haar recruiters gevraagd om de populairste vragen te delen zodat jij jezelf goed kan voorbereiden op je komende sollicitatiegesprek.

Welke sollicitatievragen kan je verwachten als docent?
Vaak zul je het bij sollicitaties op moeten nemen tegen één of meerdere docenten. Je moet dan de sollicitatiecommissie overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Dit doe jij bij detacheren bij Onze Leerkracht niet alleen. Wij bespreken wat jij kunt verwachten én gaan met jou mee naar het sollicitatiegesprek. Daarom weten we wat de meestgestelde vragen zijn tijdens het eerste gesprek. Laten we eens een blik werpen op de onderdelen die van belang zijn bij het eerste gesprek.

Algemene vragen
Om je zenuwen in bedwang te houden en je goed voor te breiden, kan je deze vragen doornemen en vooraf bedenken wat voor antwoorden je gaat geven. Een compleet antwoord op deze vragen geeft een goed beeld.

1. Vertel eens wat over jezelf
● Jouw naam
● Jouw leeftijd
● Jouw karaktereigenschappen
● Wat maakt je blij? Probeer de connectie met onderwijs te vinden, bijvoorbeeld de ontwikkeling van kinderen of jouw maatschappelijke inspanning voor de school.
● Waar ligt je passie?

2. Wat zijn je sterke punten?
● Een leraar-leerling relatie opbouwen met de leerlingen
● Een persoonlijkheid zijn in de klas
● De liefde voor het vak
● Het motiveren van leerlingen

3. Wat zijn je verbeterpunten?
● Hoe participeer jij voor de klas
● De tijd die je neemt om in jezelf te investeren
● Een rapportcijfer die je jezelf geeft voor het lesgeven
Let op: geef jezelf geen waslijst aan verbeterpunten! En probeer ook met een oplossing te komen.

4. Waarom wil je deze baan?
● De link tussen jouw ervaring en de school
● De belangstelling voor de functie en de school
● De doorslaggevende factor om uithangbord te worden voor de school

5. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
● Ben je een doorgewinterde senior of juist een enthousiaste persoonlijkheid?
● De competenties en vaardigheden waarin je jezelf wilt ontwikkelen.
● Een inzicht geven in het carrièrepad dat je wilt gaan bewandelen?

Pedagogische en didactische vaardigheden
Als een leraar puur de vriendelijke rol op zich neemt zonder daarbij duidelijke grenzen aan te geven, krijgt de leerling te veel ruimte. Dan kunnen er ordeproblemen ontstaan. Geef tijdens het sollicitatiegesprek een voorstelling op welke wijze jij een duidelijke en begrenzende rol aanneemt voor de klas. Probeer te vertellen op welke wijze jij iets kan betekenen voor de leerlingen en hoe jij zorgt voor een leuke leeromgeving in de klas.

Specifieke vragen
Dan blijven de specifieke vragen over het onderwijs over. De stijl van het lesgeven en de gedachtegang over onderwijs worden hiermee blootgelegd. Met een helder antwoord maak je echt het verschil ten opzichte van je concurrenten.

1. Hoe bepaal jij de sfeer in de klas?
● De mate waarin jij actie onderneemt om de leerlingen voor je te winnen
● De wijze van interactiviteit tussen leerling en docent

2. Waarom wil je op deze school werken?
● De mate van vernieuwing die jij de school gaat brengen
● Het raakvlak met de kernwaarden van de school

3. Wat is jouw visie op het onderwijs?
● De wijze waarop leerlingen moeten worden uitgedaagd in de toekomst
● De mate van technologie binnen het onderwijs

4. Hoe ga jij om met drukke leerlingen?
● De wijze waarop jij rust behoudt in de klas
● De wijze waarin jij omgaat met ongeoorloofde situaties in de klas

Ontwikkelingen binnen het middelbaar onderwijs
Een laatste onderdeel kunnen vragen over jouw kennis over de ontwikkelingen binnen het onderwijs zijn. Het geeft een goed signaal af als je in het gesprek kunt meepraten over de laatste ontwikkelingen binnen het onderwijs. Zoals het meer zichtbaar maken van leren, de rol van het onderwijs of moderne leeromgevingen.

Wist jij bijvoorbeeld dat:
Een persoonlijke leeromgeving steeds meer een digitale thuisbasis is van leerlingen
Er steeds meer gratis tools zijn voor het nakijken van digitale toetsen
Het aanbieden van virtual reality steeds vaker voorkomt binnen het onderwijs

Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen het middelbaar onderwijs. Via de Onderwijs Nieuwsdienst ontvang je dagelijks het allerlaatste onderwijsnieuws. Dit nieuwsplatform is er voor elk onderwijssegment. En natuurlijk vertellen onze recruiters je graag meer over de trends binnen het onderwijs. Neem direct contact op met Onze Leerkracht en ga met een gerust gevoel naar jouw volgende sollicitatie!